Παρασκευή 3 Μαΐου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΣτράτος Σαραούδας στους Attica Times: «Επιδίωξή μας η αναβάθμιση της Τοπικής Μονάδας...

Στράτος Σαραούδας στους Attica Times: «Επιδίωξή μας η αναβάθμιση της Τοπικής Μονάδας Υγείας σε Κέντρο Υγείας»

Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Στράτος Σαραούδας σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στους Attica Times.

O Στράτος Σαραούδας, Δήμαρχος Μεταμόρφωσης στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη μιλά για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες του Δήμου μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται έργα όπως «Διανοίξεις δρόμων, ασφαλτοστρώσεις, συνέχιση των νέων πεζοδρομίων, ενεργειακή αναβάθμιση και των υπολοίπων σχολείων, κατασκευή του 10ου Νηπιαγωγείου, νέοι χώροι άθλησης, ανάπλαση πλατειών και παιδικών χαρών, αναστήλωση και αξιοποίηση του παλαιού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, επέκταση όλων των βρεφονηπιακών σταθμών με ένα ακόμη όροφο και πολλά ακόμη, για τα οποία χρειαζόμαστε δεκάδες σελίδες απλά και μόνο για να τα απαριθμήσω».

Ποια είναι η σημαντικότερη πρόκληση που συναντήσατε κατά τη   διάρκεια της μέχρι τώρα πορείας σας στην αυτοδιοίκηση;

Σ.Σ.: Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, στην οποία θα μπορούσα να δώσω πολλές απαντήσεις, καθώς συνάντησα -και συναντώ- αρκετές προκλήσεις. Προβλήματα, που παρά την αυτοδιοικητική μου εμπειρία, προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούσα να φανταστώ το μέγεθός τους. Η πιο μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, παραμένει η γραφειοκρατία, παρά τις όποιες, αξιομνημόνευτες κάποιες φορές, προσπάθειες να περιοριστεί.

Για παράδειγμα ανέλαβα τα καθήκοντά μου το 2019 και το 2021 παρόλο που είχαμε κάνει ήδη αρκετά μικρά έργα και αρκετές αναβαθμίσεις, παρόλο που είχαμε διεκδικήσει και κερδίσει πρωτόγνωρες και πολλές για τη Μεταμόρφωση χρηματοδοτήσεις, παρόλο που είχαν ωριμάσει οι διαδικασίες, δεν είχε ξεκινήσει ούτε καν ένα μεγάλο έργο, πέραν του νεότευκτου πλέον 2ου Λυκείου. Ευτυχώς βέβαια το ίδιο έτος ξεκίνησαν οι εργασίες σε πολλά και σημαντικά έργα (όπως ο καινούργιος φωτισμός με LED),  ωστόσο  δεν σας κρύβω ότι είχα ανησυχήσει. Μια παθογένεια για την οποία μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά. Και η οποία βέβαια έχει πάψει προ πολλού να με εκπλήσσει.

Ποιες οι ανάγκες του Δήμου Μεταμόρφωσης για την επόμενη πενταετία;

Σ.Σ.: Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μπορεί να πετύχαμε πολλά, ωστόσο η πόλη μου, η Μεταμόρφωση χρειάζεται ακόμη αρκετά έργα: Διανοίξεις δρόμων, ασφαλτοστρώσεις, συνέχιση των νέων πεζοδρομίων, ενεργειακή αναβάθμιση και των υπολοίπων σχολείων, κατασκευή του 10ου Νηπιαγωγείου, νέοι χώροι άθλησης, ανάπλαση πλατειών και παιδικών χαρών, αναστήλωση και αξιοποίηση του παλαιού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, επέκταση όλων των βρεφονηπιακών σταθμών με ένα ακόμη όροφο και πολλά ακόμη, για τα οποία χρειαζόμαστε δεκάδες σελίδες απλά και μόνο για να τα απαριθμήσω.

Έργα τα οποία βρίσκονται σχεδόν όλα σε κάποιο στάδιο εξέλιξης, κάποια σε αρκετά προχωρημένο. Ενδεικτικά, αναφέρω την πιο σημαντική αγορά στην ιστορία της Μεταμόρφωσης, του Κτήματος Κουτσουμπέλη, για το οποίο πριν λίγες ημέρες ενημερωθήκαμε για τη θετική σχετική απόφαση του Ελεγκτικού. Μια απόφαση- σταθμός για την πόλη μας. Πρόκειται για δέκα ολόκληρα στρέμματα στο κέντρο της πόλης μας, με κτίσματα ιστορικής αξίας, που θα αξιοποιηθούν ως νέο Δημαρχείο και χώροι πολιτισμού. Ένα ακόμη όνειρο, μια ακόμη διαχρονική επιδίωξη που γίνεται πραγματικότητα.

Υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας;

Σ.Σ.: Πρώτα από όλα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι κοινωνικές δομές και το Τμήμα Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Μεταμόρφωσης κάνουν καταπληκτική δουλειά. Βρίσκονται στο πλευρό εκατοντάδων συμπολιτών μας, για παράδειγμα με συνεχείς προληπτικές εξετάσεις και με το κουμπί SOS για ευπαθείς συμπολίτες μας Τρίτης Ηλικίας. Μια προσπάθεια που ενισχύεται χρόνο με τον χρόνο. Μεγάλη μας βέβαια επιδίωξη είναι να καταφέρουμε να γίνει πραγματικότητα η αναβάθμιση της Τοπικής Μονάδας Υγείας σε Κέντρο Υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, γίνονται οι μελέτες και ακολουθεί η κατασκευή δύο ακόμη ορόφων πάνω από τα υπάρχοντα τοπικά ιατρεία. Μια κατασκευή που διεκδικούμε και πιστεύουμε ότι θα ανοίξει το δρόμο για ένα Κέντρο Υγείας στη Μεταμόρφωση.

Πώς προχωρά το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας;

Σ.Σ.: Είμαστε ένας από τους πρώτους Δήμους που ολοκληρώσαμε το ΣΒΑΚ, ακολούθησε η δημόσια διαβούλευση, ενώ έγιναν και οι πρώτες μονοδρομήσεις δρόμων. Δεν μπορούμε ακόμη να προχωρήσουμε στην πλήρη εφαρμογή του, αν πρώτα δεν λύσουμε παθογένειες δεκαετιών όπως οι διανοίξεις συγκεκριμένων δρόμων. Κάτι που προχωρά σταθερά, καθώς ήδη δεκάδες δρόμοι -και μάλιστα ζωτικής σημασίας- διανοίχθηκαν τα τελευταία χρόνια, μια προσπάθεια που συνεχίζεται. Την ίδια στιγμή, επειδή κάθε σχεδιασμός, κάθε μελέτη όπως το ΣΒΑΚ μπορεί να δημιουργήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες, αλλά όπως όλα, δοκιμάζεται στην πράξη, καθώς οι πολίτες, οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης είμαστε οι χρήστες του, τη δική μας καθημερινότητα διαμορφώνει, όταν διαπιστώνουμε προβλήματα, δεν διστάζουμε – σε συνεννόηση με τους συντάκτες του- να κάνουμε αλλαγές και να τα αντιμετωπίζουμε.

Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της  υποστελέχωσης του Δήμου;

Σ.Σ.: Ο Δήμος Μεταμόρφωσης, όπως όλοι οι δήμοι, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, το οποίο έως ένα σημείο καλύπτεται περιστασιακά με τα οκτάμηνα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ και του ΑΣΕΠ, καθώς και με το πρόγραμμα 55-67 του ΟΑΕΔ.

Αλλά -κακά τα ψέματα- δεν φτάνουν.

Έχουμε ελλείψεις παντού, από τους εργάτες που δουλεύουν στο σκαλοπάτι των απορριμματοφόρων και τους τεχνίτες, μέχρι και τους πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι -παρά τον μικρό αριθμό τους- «τρέχουν» δεκάδες έργα εκατομμυρίων Ευρώ. Φτάσαμε -για παράδειγμα- στο ευτυχές σημείο να ανανεώνουμε ριζικά, μέσω χρηματοδοτήσεων, τον στόλο των οχημάτων μας ή τη δημοτική συγκοινωνία και να ψάχνουμε οδηγούς. Όσο για τη λύση, μία:  Μόνιμο προσωπικό. Να επεκταθεί το πρόγραμμα των προσλήψεων του ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έγινε ήδη η αρχή, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συνέχεια.



Ροη Ειδήσεων